Kuchnia tajska

Kuchnia, posiadająca najostrzejsze potrawy świata. Od diabelnie ostrych, czy stosunkowo łagodnych – harmonia smaków to jedna z najważniejszych zasad w tajskiej kuchni. Kucharze w trosce o dobry smak serwują dania odpowiednio słone (powszechnie stosowany sos rybny lub sojowy), kwaśne (wykorzystują np. limonkę), ostre (chilli) i słodkie (np. mleczko kokosowe). Wśród składników dań wyraźnie większą niż w kuchni chińskiej rolę odgrywają owoce morza, w szczególności skorupiaki. Tajską sztukę kulinarną powszechnie uważa się za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Łączy w sobie tradycje kuchni portugalskiej, holenderskiej, francuskiej, japońskiej i chińskiej. Sposób przyrządzania potraw w dużej mierze zależy od indywidualnego stylu kucharza. Tajski mistrz kuchni według własnego uznania dobiera proporcje użytych składników bez trzymania się sztywnych zasad, które panują na przykład w kuchni chińskiej.